Gaarne willen wij van de RailWare groep iets laten weten hoe de stand van zaken is rond ons project. Wij hebben onze eerste testtafel al een tijdje verlaten en hebben een nieuwe testbaan (spiraal genaamd) gebouwd. Dit gaf in vele opzichten genoeg leermomenten voor iedereen uit onze groep.
Deze testbaan bestaat uit twee (schaduw)stations, een beneden ovaal en twee spiralen die het onderstation verbinden met het bovenstation (zie foto).
Dit totaalbeeld geeft al genoeg oefenstof om het besturingssysteem RailWare in vele onderdelen te leren kennen. Dit
testen gaat niet van zelf. Het leidt tot veel discussie/frustratie. Maar de conclusie is toch steeds dat het programma toch wel veel in zich heeft en dat je om een optimaal resultaat te behalen wel moet kiezen voor professionele componenten; zeker voor de terugmelding wat het hart van het systeem is.
Intussen zijn wij ook verder gegaan met de ontwikkeling van het meer definitieve project. Hierin is het meest in het oog springend
onderdeel een kopstation van acht sporen. Ook zal er een HSL-traject worden ingepast. Voor het totaal is al een frame geconstrueerd. Echter door interne verhuizingen zullen wij onze huidige plannen ietwat moeten aanpassen.
Ook hebben wij, mede door het bezoeken van Seminaren in Duitsland over RailWare, contact gekregen met de maker van de software en een firma (Lokstoredigitaal), die zich bezig houdt met uitdragen van de software via organiseren en ondersteunen van Seminare en het ontwikkelen van hardware wat goed aansluit op het gebruik van RailWare.
Van deze mensen hebben wij reeds boosters plus ‘boostermanager’ en een ‘terugmeldmanager’ om te testen gekregen. Het bijzondere aan de het boostersysteem is een constante kortsluitingstest, wat resulteert dat bij kortsluiting de stroom natuurlijk wordt uitgeschakeld, maar tevens ook, als de kortsluiting opgeheven is, de stroom weer wordt ingeschakeld. De integratie met RailWare bestaat hieruit dat, als het mogelijk is, het programma de rijwegen van de treinen probeert aan te passen om het deel dat door de booster waarbij kortsluiting is geconstateerd te omzeilen. De terugmeldmanager is geënt op het S88N systeem en geeft de mogelijkheid voor drie strengen van elk 16 terugmeld eenheden van elk weer 16 terugmeldpunten. De manager beheert de informatie op zo’n manier dat deze storende meldingen kan filteren. Hiervoor wordt het systeem zeer frequent getest op bezetmeldingen en diegene die slechts een gering aantal meldingen per tijdseenheid geven worden als niet relevant uit de meldingsweergave weggefilterd.
Binnenkort hopen wij nog een nieuw component te mogen testen: een snelhiedmetingssysteem dat als component in de baan geplaatst kan worden en dan over een afstand van slechts 10 cm de snelheidsmetingen uitvoert. Ook dit onderdeelt communiceert via eternet verbinding met de computer. Naast de snelheidsmeting kan hier ook treinlengte metingen mee gedaan worden die dan direct aan de software wordt gemeld.
Het contact met deze Duitse mensen heeft mede geleid tot het organiseren van een RailWare Seminar bij ons op de club. Deze is in het weekend van 28/29 oktober gehouden. Naast leden van de vereniging werden er ook door externe belangstellenden deelgenomen. De uitleg was wel in de Duitse taal, maar bleek, mede door een goede visuele presentatie, geen barrière te zijn. Het weekend was een succes en gaf onze groep weer een duw in de rug om verder te gaan met het project. Want de totale ontwikkeling gaat niet alleen over rozen, maar ook de doornen worden zeker gevoeld.
Van dit weekend is ook door de medewerkers van Lokstoredigital een verslag geplaatst op http://www.lokstoredigital.de.
Hierin laten zij zien hoe zij onze vereniging en accommodatie hebben ervaren. Wij mogen trots zijn en blijven op de mogelijkheden die ons geboden worden om zo met de hobby bezig te zijn.