Er is na deel1 inmiddels allerlei "lekkers" in de brievenbus beland.
'n Ladertje voor 'n Lipo accu, koperen hulzen, binnenmaat 1mm buitenmaat 1,2mm, omdat de buitenmaat van de achteras met motor 1mm is en de velgen 'n gat hebben van 1,2mm . Dat verschil moet opgevangen worden.
Verder wat schakelaars waarvan er 1 moet switchen tussen of laden of de decoder van stroom voorzien.
'n Lipo accu 3,7V 380mAh, deze wordt tijdelijk ingebouwd zodat de tractor voor 'n test op de digitale baan analoog kan rijden. En natuurlijk de MCCdec2 decoder, dus werd het de hoogste tijd voor 'n plan de campagne. Hoe gaan we alle draden weg werken in de tractor? Het zijn er ook zoveel, het geluk is wel dat diverse draden aan elkaar kan koppelen zijn. Gelijke functies en alle massadraden zijn te koppelen.
Al die draden zitten aangesloten op 'n led, dit geeft 'n idee hoe groot zo'n led is
le(t)(d) op wijsvinger
Onder 'n kleine AAA batterij
Naast het stoeltje van de boer ligt de led en 'n stuk lakdraad
Naast dit onderdeel, van een andere tractor, waar de leds nog op gemonteerd moeten worden. Dit onderdeel is speciaal pas gemaakt zodat de knipperlichten er op gemonteerd kunnen worden.
De draden worden, via de cabine/motorgedeelte/allerlei wegen over zelf gevreesde gleufjes, door de tractor richting de aanhanger getrokken. Dit kun je beter niet langer dan 'n half uurtje doen, anders vliegt de tractor of auto door het raam naar buiten. Ik kon even geen draad meer zien, de boer ook niet trouwens, het wegwerken van de draden in de cabine is aardig gelukt volgens mij?
Omdat de MCCdec02 decoder diverse mogelijkheden heeft ( qua lichtschakelingen) heb ik de boer maar binnenverlichting gegeven in de cabine. Dat ziet er zo ongeveer uit.
Uiteindelijk moest het dak definitief gemonteerd worden op de tractor. Omdat daar 7 leds op zitten, snap je wel dat daar ook 'n aantal draden bij horen. Alles is van te voren getest en gelukkig werkte ze ook allemaal. Alle massa kabeltjes bij elkaar gesoldeerd. Nog steeds werkt alles, dus dat komt goed zou je denken. Totdat, het dak werd vastgeklikt aan de glazen cabine. Toen werkte ineens 1 knipperlicht niet meer.
Hij moest dus weer open, lastig klusje want alle massa kabeltjes zatten inmiddels gesoldeerd en het dak heeft maar 4 mm ruimte om los te komen van de glazen cabine. Wat blijkt? Is de aansluiting aan de anode zijde los geraakt van het SMD ledje. Na heel veel PRIEGELWERK zat alles weer op zijn plaats maar het scheelde maar weinig of 'n team van air crash investigation kon aanrukken. Maar gelukkig werkte alles dus weer.
Om je een beter beeld te geven zag je eerder al een foto staan waar alle deze draden voor diende.
Zoveel als mogelijk was de draden al in de tractor gekoppeld om zo min mogelijk draden richting de aanhanger te krijgen. 2x 3draden voor de knipperlichten moeten nog gekoppeld worden en dan wordt het volgend klusje de aanhanger koppelen aan de tractor en de decoder aan sluiten. Eindelijk lukte het om de draden er in te krijgen, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Omdat diverse lakdraden bij elkaar gebonden/gedraaid en gesoldeerd zijn, zat er toch weer 'n massa draad bij die niet goed mee gesoldeerd was.
Omdat de bedrading onder de motor moet komen en er daar ruimtegebrek heerst. Is het daar een beetje "duwen en trekken" geblazen. Daarbij zijn alle plus lakdraden geïsoleerd met krimpkous 0,8mm wat ze tevens wat stugger maakt. Kort en goed de draden zitten !!!!!! EINDELIJK !!!
Draden komen ter hoogte van de trekhaak voor de aanhanger achter uit de tractor
Van links naar rechts: lakdraad 0,2mm, decoderdraad 0,03mm2, krimpkous 0,8mm, krimpkous 1,5mm enz tot/met 15mm
'n Eerste aanzet werd gemaakt om de decoder van draden en tin te voorzien. Alle draden zijn de aanhanger binnengebracht, die moeten allemaal aan de decoder gesoldeerd worden. 't Is natuurlijk goed kijken waar welk draadje hoort.Alle draden zijn nu nog aan de lange kant. In dit stadium heb je graag wat speelruimte over, later worden ze ingekort om het netter te laten ogen.
Van boven naar beneden eerst 'n groene draad, dan de koplampen, rem/achterlichten en dan de contour verlichting deze zijn inmiddels op de weerstanden aangesloten. De onderste 2 weerstanden zijn voor knipper links en rechts.
Nadat alle draden zijn aangesloten, wordt de schakelaar voor het eerst op rijden gezet. De MCCdec02 laat dan alle lampen branden, dat is 'n test mode. En wat denk je, .......... het werkte !!!!!!
De rommel in de aanhanger is natuurlijk nog netjes weggewerkt.
Nou hier rijdt hij dan. De beelden zijn gemaakt met 'n GSM door 'n mede clublid ( Etienne ). Waarvoor dank. Je kunt ze zien door op de volgens linkje te klikken.
De aanhanger is nog onder handen genomen en alle draadjes zijn ingekort en weggewerkt. In de aanhanger zit de decoder en de lipo accu verstopt onder 'n dun laagje foam.
Al met al een geslaagd project te noemen. Het was voor mij de eerste keer dat ik in zo'n groot/klein project ben gestapt. Op de club heeft hij zijn eerste rondjes al gereden en waren de complimenten en het bekijks hartverwarmend.
Heb je vragen over het wel een wee stel ze gerust iedere dinsdag en donderdagavond is er wel iemand die zich bij de MAD groep heeft aangesloten. We helpen u graag verder.