Op 13 en 20 november 2010 was het dan eindelijk zover. De workshop voor het Dinamo/MCC systeem kon beginnen. Nadat Leon op 30 september was uitgenodigd voor een informatieavond was de opkomst groot en waren er veel positieve reacties. Het besluit was gevallen en o.a de Märklinbaan wilde de analoge fallerbaan gaan digitaliseren met het Dinamo/MCC system. Later zullen ook de SilberBerg-Strecke en de nieuwe Railwarebaan van dit systeem voorzien gaan worden. Dit betekend één standaard voor de gehele vereniging zodat er op elke baan gereden kan worden. Waarschijnlijk zal er ook een aparte fallergroep gecreërd worden waar alle msg leden gebruik van kunnen maken.
De workshop die georganiseerd werd op 2 zaterdagen van 10:00 tot 17:30 was een groot succes. Allereerst wordt er in het kort verteld hoe het analoge faller systeem werkt en wat de verschillen zijn met het dinamo systeem. Daarna een stuk theorie over de aanleg van de zendlussen, inbouwen van rietcontacten en maken van wissels. De volgende stap is het solderen van een smd led van 1.6mm. De kunst is om de smd led op een stuk dubbelzijdig tape te plakken en vervolgens de contacten even aan te tippen zodat deze voor-vertind zijn. Vervolgens kun je de lakdraad vertinnen door de lakdraad in
een druppel soldeer de steken zodat de lak wegbrand. Als de lakdraad aan de smd zit kun je deze even testen met een multimeter of ledtester. Dan is het de beurt om decoderdraad aan de decoder te solderen. Dit zijn 8 sporen naast elkaar aan elke kant. Als je dacht dat smd leds solderen moeilijk is dan heb je dit nog niet geprobeerd. De sporen zijn zo dun en liggen dicht op elkaar dat de soldering al snel over 2 sporen wordt verbonden.
Als dan eindelijk alle leds en decoderdraden zijn gesoldeerd kun je beginnen met de ombouw van je faller voertuig en worden er nog wat tips en tricks meegegeven. Omdat in veel voertuigen de knipperlichten naast de koplampen of achterlichten zit is het handig om de leds aan elkaar te lijmen en vervolgens 1 kathode te gebruiken zodat je maar 3 draden per 2 leds nodig hebt en je ruimte beperkt blijft voor het inbouwen.
Om de leds vast te lijmen kun je het beste een secondelijm met activator gebruiken. Kijk wel uit met de activator van ook je vingerafdruk word hiermee gefixeerd op het plastic en blijft dus zichtbaar. Als laatste moeten we de leds solderen aan de juiste decoderdraad en hierbij de juiste weerstand gebruiken om voor de leds de juiste lichtsterkte te krijgen. Als dan het voertuig helemaal gereed is kan deze op de testbaan om te kijken of alles functioneerd. Mocht je het voertuig niet gereed krijgen op de 1e dag dan wordt er verwacht dit thuis verder af te maken zodat deze gereed is voor dag 2.
Op dag 2 word de configuratie uitgelegd van de mcc decoder. Hierbij kun je dus je functies, remkarakteristiek en adres veranderen. Je kunt instellen bij welke remcurve de remlichten aan moeten. Als je het gaspedaal loslaat wil je niet dat de remlichten aangaan maar bij remmen voor een voorganger of stoplicht weer wel.
Het volgende onderdeel is het aansturen van servo's. Hiervoor gebruik je de OC32 welke de opvolger voor de OM32 is. Met de OC32 kun je 32 apparaten aansturen zoals servo's, verkeerslichten, motoren en seinen. Mits je de optie dcc erop heb zitten kun je tegelijkertijd een commando sturen vanuit de dinamo centrale en van de dcc centrale van je treinbaan. Je kunt in de OC32 ook een sequencer toevoegen. Een sequencer is een opvolging van functies maar dan als 1 commando. Bijvoorbeeld als je een overweg aansluit wil je eerst de leds een paar keer laten knipperen en vervolgens de overwegbomen laten zakken en nadenderen. Dit kun je dus als een sequence instellen.
De rest van de middag hebben we bepaalde onderwerpen behandeld die wij interesant vonden. Zo is gekeken naar ons autocad ontwerp voor het stationsplein en de nodige aanpassingen voor de huidige analoge baan.
Deze workshop werd alleen georganiseerd voor eigen leden. De volgende workshop die medio eind januari begin februari 2011 georganiseerd gaan worden zullen ook voor externe deelnemers beschikbaar zijn.
De foto's van deze workshop zijn te vinden in onze fotogallerij of klik hier.