Algemene artikelen
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 0.00 (0 Stemmen)

Afgelopen 28 en 29 maart 2009 hebben we onze jaarlijkse Modelspoor Expo in het kader van de jaarlijkse Landelijke Modelspoordagen gehouden. Met meer dan1300 bezoekers was dit de drukst bezochte expositie ooit. Vorig jaar hadden we al een record van 1200 bezoekers. Naast onze 5 eigen banen hadden we diverse gasten uitgenodigd om hun banen en demonstraties te tonen.

Op de n-baan van de MAK kaarst zien we een bewegende auto waar een man of vrouw moeite heeft met parkeren

 

 

 

 

Een vaste gast is de MAK uit Kaarst met een nieuwe N-baan met leuke bewegende elementen, die de lijn Neuss-Kaarst nabeeldt. Doordat zij met modules werken, kunnen zij iedere keer weer het publiek iets anders voorschotelen.

 

Natuurlijk is er ook dit jaar weer een demonstratie over het digitaal besturingssysteem Raptor 

 

Marco gaf een demonstratie over zijn digitale besturingscentrale Raptor waarbij geen pc en software nodig zijn. Op een hele kleine baan reden wel vijf locomotieven tegelijkertijd zonder ook maar enig moment op elkaar te botsen.

 

 

 

Kinderen konden hun rangeer diploma halen door wagons te ontkoppelen en weer in de juiste volgorde aan te koppelenKinderen konden hun rangeerdiploma halen door wagons af te koppelen en op het juiste spoor te zetten.
Vervolgens moesten ze de wagons weer in de aangegeven volgorde aankoppelen.

We hebben gedurende het weekeinde zelfs diploma's bij moeten drukken. Zo groot was de belangstelling. Sommige kinderen vonden het zo leuk dat ze zelfs twee diploma's gehaald hebben.

 

 

 

Het station van de M-Track groep
Dit jaar hadden we de M-Track groep te gast. Deze groep werkt met modules, die afwisselend op elkaar aangesloten kunnen worden. Hierdoor ontstaat er steeds een andere modelbaan. Deze baan was 13 meter lang. Voor hun begrippen een kleine baan, maar bij ons vulde hij bijna de breedte van ons pand. 

Er worden natuurlijk volop foto's gemaakt van de Silberberg-Strecke

 

 

 


Van de Silberberg-Strecke, die al op vele exposities en beurzen te bezichtigen was, werden veel foto's en filmopnamen gemaakt. Ook werden er een hoop vragen gesteld over het zelfbouwen van o.a. huizen, bomen en bergen. Om dit te leren, heeft de vereniging de workshops in het leven geroepen. U hoeft geen lid te zijn om aan deze workshops deel te nemen.

 

 


 

Een mooi stukje scenery en techniek van de BR05 groep

 

Rinske en Ilja lieten zien dat met een relatief kleine ruimte er toch hele leuke modelbanen gebouwd konden worden. Op een L-vormig baantje met zijden van maar 80 cm zagen we een railbus die op en neer pendelde maar ook een lok die telkens een wagon aankoppelde en afkoppelde tussen 2 wagons.

 

 

  

Een Kibri kraan met zelfbouw aandrijving en electronicaDe BR05-groep toonde diverse dingen, zoals een Kibri-kraan die d.m.v o.a. Conrad-onderdelen onderhuids aangedreven werd. De aandrijving en electronica was geheel zelfbouw.

 

 


 

 

De BR05 groep demonstreert een baan met spoor z, spoor n, spoor TT en spoor H0

 

 

Maar ook de "Toverbaan" lieten zij zien: een demonstratiebaan met 4 verschillende
spoorschalen, waarop steeds dezelfde treinsamenstelling reed.


Onderaan de baan lag H0 en hoe hoger op de berg hoe smaller het spoor, ofwel hoe kleiner de schaal. Zo zag je sporen op schaal TT, N en zelfs schaal Z boven op de berg.
Er was echter altijd maar één trein in beeld. Daardoor leek de trein telkens te groeien of te krimpen. Kleine kinderen snapten er niks van, van al dat getover....


 

 

 

Er komt net een goederentrein het station op de NS jaren '70 baan binnengereden
Op onze eigen  NS jaren '70-baan rijdt alles digitaal met
Koploper. Hierdoor kunnen veel meer treinen
tegelijk rijden en gecontroleerd worden. 

Een werkende kermismodule met een schommel en schiettent


 

 

 


Bert Coolen toonde zijn eigen werk:
Een echt werkende kermis met schommel,
schiettent en een kermisloods waar een kantoorruimte met verlichte computerapparatuur te zien was.
 
 

Ludo demonstreerd digitaal rijden met de kinderen


 

 


Ludo demonstreerde aan kinderen hoe leuk digitaal rijden is. Ze mochten zelf een trein besturen, maar Ludo stuurde stiekem met een 2e regelaar bij. smiley
 

 
 

Interview stijn met jeugdjournaal voor de jeugdbaan
 

 

 Op zondagmiddag kregen we bezoek van het NOS-jeugdjournaal om een interview af te nemen met enkele jeugd/junior leden. Op de achtergrond zie je nog een stukje van de jeugdbaan. De uitzending is onder andere nog te bekijken via www.uitzendinggemist.nl of hier op onze eigen website.
 
 

De DB cargo vertrekt alweer om plaats te maken voor andere treinen

 

De vaste digitale Márklinbaan trekt altijd veel publiek. Hier zien we een trein met  tankwagons, die net vertrokken is van station Feldkirch en onderweg is naar het schaduwstation Bregenz. Aan de andere zijde zien we de rode dubbeldekker aan het pendelen tussen hoofdstation Feldkirch en schaduwstation Bregenz.


  

Overzicht over de stad op de Verbrückt baan 


Dit is onze N-baan VerBrückt waar alles tot in de kleinste details is uitgewerkt. 

Ton van Keulen geeft een demonstratie over het Faller car system i.c.m. Dynamo
 

 
Ton van Keulen geeft een demonstratie over het Faller-car system in combinatie met het digitaalsysteem Dynamo. Een voertuig kan hierdoor langzaam optrekken en afremmen. Maar ook lichten, knipperlichten en remlichten worden aangestuurd.

 

 

Jam Blom geeft uitleg over het zelfbouwen van o.a. bomen


 

 Jan Blom gaf demonstraties over het zelf bouwen van bomen, huisjes, bruggen, enz.. Veel kinderen kregen een boom mee naar huis, ook al is kerstmis al weer een poos voorbij. surprise


 

Topdrukte op zondagmiddag

Op deze foto van zondagmiddag is goed te zien hoe druk het is geweest. 

Al met al kunnen we terugzien op wederom een zeer geslaagde Modelspoor Expo. De grote belangstelling is mede te verklaren door het gunstige weer (niet te warm, niet te veel zon en af en toe regen) en door de publiciteit in diverse huis aan huis bladen, kranten en natuurlijk het artikel in de Volkskrantmagazine van zaterdag 28 maart 2009.

U dient zich te registreren als bezoeker voordat u reacties kunt plaatsen.

Fotogalerij

MSG Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte worden gehouden over onze modelspoor expositie, workshops en overige informatie omtrent onze vereniging?

Schrijf je dan nu in op onze nieuwsbrief.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Evenementen agenda

Geen evenementen

Gebruikersnaam / Wachtwoord vergeten?

De inlog van deze website kun je opvragen via Gebruikersnaam/wachtwoord verloren? Dit staat onder het inlogformulier.
 

Let op dat je alleen je gebruikersnaam of alleen je wachtwoord kunt ophalen en dus niet tegelijkertijd. Weet je zowel je gebruikersnaam als je wachtwoord niet dan vraag je eerst je gebruikersnaam op d.m.v. je e-mailadres en daarna kun je met je gebruikersnaam en je e-mailadres je wachtwoord opvragen. Je krijgt een nieuw wachtwoord waarmee je kunt inloggen. Dit wachtwoord kun je daarna zelf wijzigen in je gebruikersprofiel. Is je mailadres ondertussen veranderd neem dan contact op met de ledenadministratie of vul onderstaande contactformulier in.

Neem contact met ons op

Volg ons op social media

>msgdenboschmsgdenbosch Adresgegevens:
  • Zilverenberg 38, 5234 GM 's-HertogenboschZilverenberg 38, 5234 GM 's-Hertogenbosch
  • 073-6417621073-6417621

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag? Laat het ons weten