Algemene artikelen
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 5.00 (1 Stem)

Introductie

In het wereldje van de modeltrein bestaan er verschillende landthema's waarbij de meeste keuze wordt gemaakt in landen zoals Nederland, België of Duitsland.

Naast deze groep zijn er ook mensen bij die als landthema Engeland hebben gekozen.

Geschiedenis van de trein

Engeland is het land waar alles begon op het gebied van de trein en er kan dus gesteld worden dat de trein in dit land 'geboren' is. De geestelijke vader van de stoomlocomotief, George Stephenson had in 1829 een stoomlocomotief genaamd The Rocket ontwikkeld die op de nieuwe spoorlijn Liverpool - Manchester werd ingezet. Nederland volgde niet lang daarop met een spoorlijn van Haarlem naar Amsterdam. Nadat de uitvinding van de stoomtrein een feit was werd er in Europa en daar buiten een uitgebreid netwerk aangelegd van spoorlijnen en de daar bijbehorende stations.

Waarom Engeland?

Na een paar jaar Duitsland in schaal N te hebben gereden werd er besloten dit radicaal om te gooien en het volledig op het Engelse spoor te richten. Engeland was altijd wel een van mijn favoriete vakantie landen geweest en omdat ik in die tijd op een soort dood spoor zat qua modeltreinen werd het tijd voor iets anders. De N treintjes werden in de verkoop gezet die ik bezat en kocht daarmee mijn eerste Engelse locomotief in Nederland bij De Spoorzoeker in Schaft. Nu is het de traditie om ieder jaar naar Engeland te gaan om de modelspoor tentoonstelling van Chatham te bezoeken.

De Engelse merken

De bekenste modeltrein merken in Engeland zijn Hornby, Bachmann, Darpol en Peco. Die laatste maakt niet alleen treinen maar eigenlijk is de hoofdactiviteit van Peco het maken van rails en wissels in verschillende schalen (N, H0, O). Niet alleen zijn dit de enige fabriekanten op het gebied van modeltreinen uit Engeland maar ook vele kleine fabrikanten bieden een programma aan. Minder bekend is dat de modeltreinen die uit Engeland komen vele malen goedkoper zijn dan de soortgenoten op het europesche vastenland. Een van de reden is dat de meeste fabrikanten geen kant en klare modellen leveren van wat we hier gewend zijn (uitzondering van oa Hornby en Bachmann).  Een andere reden is dat al de treinen van Hornby en Bachmann allemaal in China worden gemaakt waardoor dus de prijs aanzienlijk naar beneden gebracht kan worden. Een diesellocomotief van Hornby kost bijvoordeeld gemiddeld zo'n 80 Pond (90 Euro).

De inhaal slag

Sinds enkele jaren zijn de Engelse modeltrein fabriekanten gezamelijk aan een heuse inhaal slag bezig als het gaat om de techniek waarmee de modeltreinen zijn uitgerust. In vergelijking met de europesche merken (Marklin, Fleischmann en Roco) duurde het in Engeland wat langer wanneer er betere modellen op de markt kwam. De meeste nieuwe modellen zijn dus ook uitgerust met NEM schracht koppelingen en een decoder stekker voorbereiding. De Engelse gaan hier nog een stapje verder en voorziet zijn locomotieven van verende buffers en soms van interieur verlichting (die laatste meestal bij diesellocs). De kwaliteit is er dus de laatste paar jaren flink op vooruit gegaan. Ook op het gebied van het aankoppelen van treinmodellen onderling is er een vooruitgang sinds de laatste jaren. Hoewel Bachmann als Hornby hebben een koppeling in het programma die praktisch het zelfde is als die van Roco. Het enige verschil is dat de koppelingen van Bachmann en Hornby iets langer zijn. 

 

 

U dient zich te registreren als bezoeker voordat u reacties kunt plaatsen.

Fotogalerij

MSG Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte worden gehouden over onze modelspoor expositie, workshops en overige informatie omtrent onze vereniging?

Schrijf je dan nu in op onze nieuwsbrief.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Evenementen agenda

Geen evenementen

Gebruikersnaam / Wachtwoord vergeten?

De inlog van deze website kun je opvragen via Gebruikersnaam/wachtwoord verloren? Dit staat onder het inlogformulier.
 

Let op dat je alleen je gebruikersnaam of alleen je wachtwoord kunt ophalen en dus niet tegelijkertijd. Weet je zowel je gebruikersnaam als je wachtwoord niet dan vraag je eerst je gebruikersnaam op d.m.v. je e-mailadres en daarna kun je met je gebruikersnaam en je e-mailadres je wachtwoord opvragen. Je krijgt een nieuw wachtwoord waarmee je kunt inloggen. Dit wachtwoord kun je daarna zelf wijzigen in je gebruikersprofiel. Is je mailadres ondertussen veranderd neem dan contact op met de ledenadministratie of vul onderstaande contactformulier in.

Neem contact met ons op

Volg ons op social media

>msgdenboschmsgdenbosch Adresgegevens:
  • Zilverenberg 38, 5234 GM 's-HertogenboschZilverenberg 38, 5234 GM 's-Hertogenbosch
  • 073-6417621073-6417621

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag? Laat het ons weten