In 1993 hebben een aantal enthousiaste MSG-leden het plan opgevat om een H0-gelijkstroombaan te gaan bouwen. Voor er met de bouw werd begonnen zijn een aantal doelstellingen geformuleerd waaraan de baan moest voldoen.
- De baan moest door alle standaard gelijkstroommaterieel bereden kunnen worden.
- De baan moest geschikt zijn voor deelname aan exposities, dus demontabel.
- Het thema dat de baan gaat weergeven moest flexibel zijn, zo wilden we verschillende landen banen kunnen combineren met verschillende tijdperken.
- Zoveel mogelijk zelf bouwen om met minimale kosten een zo spectaculair mogelijke presentatie te geven.
- Er moest een realistisch en afwisselend treinbedrijf mogelijk zijn.
Uiteindelijk werd besloten een module baan te gaan bouwen, bestaande uit een ondergronds schaduwstation met twee spiralen voor de overbrugging van het
hoogteverschil van de bovenbaan
naar het schaduwstation eronder.
Als plannen voor het "bovenbedrijf" werd gekozen voor de volgende thema's:
- De Nederlandse spoorwegen in de periode 1930-1940 (Epoche II)
- De Nederlandse spoorwegen in de periode 1970 tot heden (Epoche III)
- Een Frans/Duitse baan met grensverkeer
In het schaduwstation bevinden zich in beide richtingen 10 opstelsporen die door een PLC bestuurd worden.De aansturing van de PLC gebeurt door de wielen van elke standaard wagon of locomotief, dit is slechts mogelijk door een slimme schakeling die door de clubleden ontwikkeld is. Aan de uiteinden van het schaduwstation komen de treinen op de hoogte van de bovenbaan door de twee dubbelsporige spiralen, die conform NEM normen, een verval hebben van 3 cm per meter.
Een groot voordeel van module bouw is dat het elektrisch bedraden een stuk makkelijker gaat dan bij een vaste opstelling. De NS 1930-1940 baan wordt geheel opgebouwd uit zelfgebouwde wissels, wisselaandrijvingen, rails en scenery. De NS 1970 baan wordt opgebouwd met zelfgebouwde wissel en aandrijvingen en scenery, voor de rails stukken worden standaard fabrieksrails gekocht.
Voor de Frans/Duitse baan worden alleen de wisselaandrijvingen en de scenery zelf gemaakt, voor de rest wordt fabrieks materiaal gebruikt.
Aldoende leert men:
Op dit moment is de NS 1930-1940 baan apart afgebouwd en al naar een groot aantal beurzen geweest. De zelfbouw locomotieven konden de scherpe boogstraal en de klim in de spiraal niet aan. Daarom is een aantal jaren terug besloten dat deze baan een eigen schaduw station zou gaan ontwikkelen.
De Frans/ Duitse baan is tot onze spijt gestopt en afgebroken. De vele verhuizingen van de bouwers van deze baan hebben helaas tot een langzaam doodbloeden van dit project geleid. Dit alles heeft geleid ertoe geleid dat alleen de NS 1970 baan gebruikt maakt van het automatische schaduwstation.Met deze baan is nu momenteel een kleine groep enthousiaste leden bezig. Enkele belangrijke mijlpalen binnen dit project zijn geweest:
- Er werd afgezien van zelfgemaakte wissels. Deze wissels waren niet betrouwbaar genoeg en waarschijnlijk ook niet bestand tegen het vervoer van en naar beurzen.
- Het aanleggen en ontwerpen van de elektronica voor de bovenbaan, een gedeelte is nog maar af. De wissels en de rijstroom werden via knoppen op het paneel geschakeld, er werd een rijweg uitgestippeld door op de knop van het begin en de knop van de eind bestemming te drukken. Daar is van afgezien vanwege de complexiteit van de elektronica. Nu worden alleen de wissels op deze manier geschakeld, de rijstroom, die in blokken verdeeld is, wordt met tuimelschakelaars geregeld.
- De aanleg van het rangeerterrein. Zowel de rails, de scenery en de elektra moesten nog aangelegd worden. De invulling van het industrie terrein is nog niet helemaal vastgelegd. Wel komt er een bedrijf dat boten maakt, inclusief een boten helling daarvoor. Er komt een replica van ons clubgebouw, een transport bedrijf en er staat al een autosloop. De elektra van dit deel vordert al aardig en er wordt verwacht dit begin december af te hebben.
Het industriegebied
De algehele scenery en het station. Hiermee zijn we al een eind gevorderd.
Aan de rechter kant van de baan staat al een groep huizen langs het spoor en komt
nog een klein busstation. Het station zelf begint al gestalte te krijgen maar moet
nog verder afgewerkt worden. De bovenleiding op de baan is rondom het station al
bijna af maar nog niet functioneel.
Een deel van het nog in aanbouw zijnde station.
Verder is er helemaal aan de rechter kant bij het
industrie terrein een echt werkende brug.
Zo als te zien is de baan nog in aanbouw maar we hopen hem zo spoedig mogelijk af te hebben...