De vaste Märklinbaan begon met het realiseren van een stationsplein. Bij een stationplein hoort natuurlijk een busstation, taxistandplaatsen maar ook een doorgaande weg waar het normale verkeer overheen moet. Je hebt te maken met vrachtwagens die niet de stad in kunnen of mogen. Vraag één was hoe je dit verkeer kon onderscheiden. Op de analoge manier kun je met een aantal verschillende magneet posities een bepaald type voertuig herkennen maar dat betekend meerder rietcontacten naast elkaar en dan nog zijn alle type voertuigen hetzelfde. Één bepaald voertuig sturen gaat dus niet. Bovendien is het abrubt stoppen en rijden natuurlijk niet erg realistisch.
Vraag twee waren de kosten. We zijn gaan vergelijken wat nu het kostenplaatje zou gaan worden tussen analoog en digitaal en welke digitaal systemen er op de markt zijn. Al snel bleek analoge sturing minstens 2x zo duur te zijn als digitaal. Daarnaast kwam de vraag, moet je nog wel investeren in verouderde technieken. Na onderzoek bleken er 2 digitaalsystemen op de markt te zijn namelijk infracar welke met infrarood signaal werkt en Dinamo/MCC welke met een continue zendsignaal werkt.
Na vele vergelijkingen hebben we uiteindelijk voor het Dinamo/MCC systeem gekozen. Leon van Perlo werd uitgenodigd om onze leden kennis te laten maken met het Dinamo/MMC systeem. Inmiddels zijn er 2 workshops geweest en is de vereniging zeer geïntereseerd en actief. Naast de vaste Märklinbaan gaan naar alle waarschijnlijkheid ook de SilberBerg-Strecke en de RailWare groep beginnen met de voorbereidingen voor het dinamo/MCC systeem.
Om eerst voldoende kennis en ervaring op te doen met het Dinamo/MCC systeem is het idee onstaan om het Dinamo/MCC project voorlopig uit de Märklinbaan te halen en als afzonderlijk project op te starten. Dit project zal verenigingsbreed getrokken worden waarbij leden van andere projecten zich kunnen aansluiten en de kennis en ervaring mee te nemen in de bouw en onwikkeling van hun project. Na schatting zal dit project circa 1,5 a 2 jaar gaan duren.