Vanuit de Bouwgroep werd in 2001 het initiatief genomen tot het bouwen van een modelspoorbaan voor het bezoek aan beurzen en tentoonstellingen.Uitgangspunt was om met de geringst mogelijke financiële inspanning toch een mooie baan te bouwen.
Dat betekend dus dat alles zo veel mogelijk zelf gemaakt moet worden.
Gekozen is voor een modulaire opbouw van de modelspoorbaan. De huidige baan bestaat uit een 6 tal modules van elke 120 cm lang en 80 cm breed. Met uitzondering van de begin- en eindmodule, deze zijn 100 cm breed. De totale lengte bedraagt ruim 7 meter. Het railplan bestaat in feite uit een grote "acht" met een ondergronds schaduwstation en een klein station met 3 sporen en een rangeerspoor. Hierdoor kan tijdens tentoonstellingen regelmatig een andere trein rondrijden.
Behalve misschien de naam, is de modelbaan nergens van afgeleid en is een pure fantasie.
Een fantasie van een baantraject ergens in Duitsland in de jaren vijftig. In eerste instantie werd gekozen voor wisselstroom. Later heeft een kleine uitbreiding plaatsgevonden met een pendeltraject in gelijkstroom en in 2007 is gekozen voor een digitalisering van het rijgedeelte van "Silberbergstrecke". Natuurlijk werd ook het bedieningspaneel zelf gebouwd. Om de baan verder te verlevendigen is er over alle modules een weg aangelegd voor het Faller-Car systeem.
Uitgangspunt was en blijft om alles in eigen bouw te realiseren. (uitgezonderd het rijdend materieel en de rails). De 10-tallen huizen, stations, stationsoverkapping, loodsen, de honderden bomen, de vele lantarenpalen, enzovoorts, enzovoorts worden grotendeels zelf gebouwd met zo goedkoop mogelijke materialen. Voor de gebouwen wordt onder andere (golf)karton, fineer, plamuur, latjes gezaagd van sigarenkistjes, etc. gebruikt. De straatverlichting wordt gemaakt van onder andere messingbuisjes en de bomen van draad en sisaltouw, zeegras, takjes gevonden in tuin, enzovoorts.
In 2007 kreeg de modelspoorbaan en nieuwe impuls en werd naast het aanbrengen van een
gehele nieuwe elektrische installatie, ook een volledig nieuw onderstel gebouwd. Dit onderstel
was niet alleen voor opslag en tentoonstelling geschikt, maar ook voor transport.
Tijdens de bezoeken aan de beurzen en tentoonstellingen waar onder onze zustervereniging in Duitsland MAK Kaarst, Rail 2008, Eurospoor 2008 en het Winkelcentrum De Helftheuvelpassage heeft het nieuwe onderstel zijn diensten meer dan uitstekend bewezen.
Verder werden in 2007 en 2008 honderden bomen gebouwd, meer dan 350 wijnranken, tientallen lantarens, een frees, een achterwand, een bedienings-paneel etc. De verlichting van de modelspoorbaan werd aangepakt en in 2007 werd tevens besloten om de modelspoorbaan te digitaliseren. Hierbij als uitgangspunt dat er ook nog analoog gereden kon worden en de bediening van de wissels e.d. analoog zou blijven.
In 2008 kreeg de modelspoorbaan de unieke mogelijkheid om verder te automatiseren. De eigenaar van de Raptor heeft gratis een digitaal besturingsapparaat ter beschikking gesteld. Na enig oefenen mag geconstateerd worden, dat de Raptor een ideaal systeem is voor een modelspoorbaan als de Silbergbergstrecke. Alle facetten van geautomatiseerd treinverloop zijn in het kleine kastje aanwezig zonder dat je er een grote pc met beeldschermen etc. voor nodig hebt.
Zoals vele modelbanen, zal ook "Silberbergstrecke" nooit helemaal gereed komen. Door de modulaire opbouw is het mogelijk zonder al te ingrijpende wijzigingen van onderstellen en dergelijke, variatie aan te brengen in deze modelspoorbaan. Er borrelen steeds nieuwe ideeën naar boven waar door de modelbouw een fascinerende hobby is en blijft.