Vorderingen op het stationsplein...
De Faller bedrading is grotendeels aangebracht en alles heeft prima gereden tijdens de opendagen 2010.
Omdat we nog geen wissels tot onze beschikking hadden brachten we 2 rijdraden bij elkaar zodat een willekeurig rijbedrijf kon plaatsvinden. De faller methode d.m.v een sleuf fresen werkt goed maar alleen met nieuwe bedrading. Omdat we oude bedrading gingen hergebruiken welke onderhevig waren aan knikken en verbuigingen werkte dit niet. De gleuf is wat ruimer geworden en met bison-tix verlijmd zodat er altijd nog speling in zit i.v.m. de werking van het hout. De nietjes zijn tijdelijk om de draad op zijn plek te houden. Vervolgens is alles dicht gegipst en geschilderd met de Faller Straßenfarbe.
Ook hebben we testen gedaan met magneetband. Dit geeft inderdaad een zwevend effect maar niet bij alle voertuigen. De magneet op de sleper kan verkeerd om geplaatst zijn waardoor de magneet word afgestoten. De ruwbouw van de stationsmodule en thema module zijn bijna klaar. Nu de opendagen weer voorbij zijn moeten we verder met het aanbrengen van het Faller schaduwstation dat onder de naastgelegen bak komt te liggen. Deze wordt toegankelijk door de Faller tunnenbak welke voorlangs het stationsplein loop. De tunnelbak (zie afbeelding) moet nog omlaag gelegd worden en de tijdelijke piepschuim tunnelingang moet plaatsmaken voor de definitieve tunnelingang met stenen opdruk. De bomen en gebouwen zijn er tijdelijk opgezet om het geheel voor de opendagen een idee te geven over wat het uiteindelijk plan ongeveer zal worden.
We moeten gaan denken over de aansturing van de fallerbaan. Gebruiken we de standaard Faller methode of gaan we de Fallerbaan ook digitaliseren? Het antwoord daarop laat op zich wachten. Er is in ieder geval 1 ding zeker. De Faller voertuigen moeten analoog kunnen blijven rijden. Er zijn ideeën om alleen de besturing van de baan te digitaliseren. Dit houd in dat we kunnen zien waar voertuigen zich bevinden en daarmee ook een wissel, halteplaats of parkeerplaats kunnen aansturen. Uiteraard maken we hierbij gebruik van s88 decoders voor de terugmelding met behulp van een rietcontact. Voor de stop en parkeer spoelen maken we gebruik van schakeldecoders. (Deze gebruikten we vroeger voor het stroomloos schakelen van stopstukken en kunnen nu worden uitgebouwd. Hiervoor hebben we dus geen extra kosten.) De wissels worden aangestuurd door mini servo's met servodecoders. Waarschijnlijk gaan we voor de aansturing onze oude Railroad&co 5.8 gebruiken welke op een aparte computer zal draaien. Zo kunnen we net als de treinposities ook alle voertuigposities in de gaten houden en kunnen er meerdere voertuigen op deze baan tegelijk rijden. Maar voor dat het zover is gaan we eerst een testbaantje bouwen. We hebben immers nog geen ervaring met het zelfbouwen van faller wissels en spoelen voor de halte en parkeerplaatsen. Zelf bouwen schilt minstens de helft van wat Faller vraagt. De orginele Faller is namelijk nogal prijzig. Bovendien is op diverse forums te lezen dat de faller methode voor wissels geen 100% werkzame situatie geeft.