Het ontwerpen en bouwen van club baan is een hele klus. Er voor zorgen dat er meerdere mensen gelijktijdig treinen kunnen besturen zonder aanrijdingen te krijgen is ook een uitdaging. Op deze pagina wordt er uitgelegd hoe wij onze baan willen beveiligen tegen aanrijdingen. Daarnaast willen we een natuurgetrouw rijgedrag hebben van de treinen. Zo moet het optrekken en afremmen langzaam kunnen plaatsvinden. En liefst treinlading afhankelijk...
Wat willen we nu eigenlijk allemaal?
Het rijden met modeltreinen hoort natuurlijk ook tot onze hobby. Vooral nu de meeste sporen toegankelijk zijn wordt er nog wel eens met een trein gereden. Je moet momenteel echter zeer goed opletten om aanrijdingen te voorkomen. En natuurlijk staan er meerdere machinisten klaar om de trein te besturen. Alles bij elkaar zo nogal wat wensen waaraan de besturing, en bewaking, van de treinen aan moet voldoen.
Een overzicht:
- Meerdere treinen moeten onafhankelijk van elkaar kunnen rijden op de baan.
- Meerdere personen moeten deze treinen handmatig kunnen besturen. Het besturen moet m.b.v. een draagbare regelaar kunnen. (Hierdoor heb je makkelijker contact met het publiek)
- Treinen moeten realistisch rijgedrag hebben. Locomotieven moeten een eigen snelheidscurve hebben. Zowel bij versnelling als bij afremming.
- Seinbeveiliging moet er voor zorgen dat treinen op tijd afremmen, of zelfs stoppen indien zich een aanrijding dreigt voor te doen.
- Wissels moeten via wisselstraten aangestuurd worden. Deze worden geactiveerd door een start- en eindpunt bekend te maken, alle tussenliggende wissels moeten dan zo geschakeld worden dat er een rijverbinding ontstaat tussen de twee punten.
- Er moet gecontroleerd worden dat er geen kruisende wisselstraten ingesteld kunnen worden.
- Onze baan bestaat uit meerdere stations. Deze stations krijgen ieder een eigen bedieningspaneel. Schakelaars geven de gebruiker te mogelijkheid wisselstraten in te stellen en eventueel seinen te schakelen.
- Zowel de ‘machinisten’ als ook diegene die de stations bedienen moeten weten welke trein zich waar op de baan bevind.
- Het systeem moet eenvoudig op te bouwen zijn.
- Wijzigingen moeten makkelijk uit te voeren zijn.
- Last but not least, de prijs moet redelijk zijn.
Zoals reeds eerder geconcludeerd kunnen we deze wensen m.b.v. een PC en een goed besturingsprogramma vervullen. Een PC hadden we snel gevonden, nu nog op zoek naar een goed besturingsprogramma.
Nu zijn er heel ver verschillende trein besturings programma's te vinden. Na veel vergelijken zijn we tot de conclusie gekomen dat Railroad & Co. voor ons het beste programma is dat momenteel te krijgen is.
- Het programma is zeer gebruiksvriendelijk, men hoeft geen programmeur te zijn om een werkend systeem op te zetten.
- Zeer veel mogelijkheden rond het instellen van blok schakelingen en het aansturen van treinen.
- Zelfgebouwde regelaars zijn te gebruiken in combinatie met het Marklin Digital systeem.
- De prijs is, zeker gezien de funktionaliteit van het produkt, laag.
- De ondersteuning van de programmeur, Juergen Freiwald, is uitstekend te noemen.
![]() |
Het sporenplan gezien m.b.v. het trein besturings programma 'Railroad & Co.'. |
Verdere informatie, waaronder een gratis demo versie, is te verkrijgen op de Railroad & Co. homepage.