Vaste Märklinbaan (H0)
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 0.00 (0 Stemmen)

Zelfbouw van het landschap, de fantasie is de enige limiet!

Een beschrijving van het zelf bouwen van landschaps elementen zoals bergen, tunnels, huizen en bomen.

Binnen de Märklin groep bevindt zich een flinke groep hobbyisten die zich voornamelijk bezig houden met het bouwen van het landschap. Nu moet er 55m2 aan landschap gebouwd worden, zodat er gelukkig werk genoeg is. Zoals omschreven is onder het hoofdstuk 'Baan beschrijving', is de baan in midden europa gesitueerd.Hierdoor moet er een bergachtig landschap komen waar de spoorlijn slingerend doorheen gaat lopen. De baan is gebouwd op een open frame, een houten raamwerk waar als eerste het sporenplan op wordt bevestigd. Het spoor ligt op een ondergrond van kurk om het geluid enigzins te dempen. Er wordt gebruik gemaakt van flexibele K-rails en slanke wissels. Boogradius is minimaal 1.20m. In de bochten zijn 1mm dikke kartonnetjes onder de buitenste spoorstaaf bevestigd om verkanting te realiseren.

 
Schaduw-station Chur in aanbouw

Schaduw-station 'Chur' in aanbouw. De houten portalen zijn gemaakt om bovenleiding aan te bevestigen. Daarnaast wordt het het erboven liggend landschap op bevestigd. Een jaar later verscheen hierboven station Feldkirch.
Station Feldkirch in aanbouwNaast het bouwen natuurlijk ook veel test rijden. Liggen de stop stukken op de goede plaats, werken de wissels behoorlijk en rijd mijn meegenomen trein mooi? (Station Feldkirch)bergen zelf maken

Bergen worden op een zeer eenvoudige manier gemaakt. Nadat het sporenplan vastligt (en getest is op werking!) worden er met ribben gemaakt. Deze kunnen van piepschuim, karton of hout zijn. Hout geeft de construktie sterkte, vooral wanneer er nog rotsen, huizen en bomen geplaatst moeten worden is dit aan te bevelen. Vervolgens wordt er fijn gaas over bevestigd. Dit gaas wordt besmeert met 'KNAUF geelband'. Dit is een soort gips wat verkrijgbaar is bij bouwmarkten. Goedkoop en fijn van struktuur. Wanneer het gips dikker begint te worden wordt het oppervlak getamponeerd met een ruwe oude kwast. Hierdoor onstaat er een ruw oppervlak waardoor de ondergrond voor rotsen reeds gevormd is.

SteunribOpen frame construktie

Grashelling aan laten sluiten aan tunnelportaal
Grashellingen worden glooiend uitgevoerd. Hier wordt het gips dan ook minder ruw bewerkt met de oude kwast. Toch moet er ook hier enig relief ontstaan in het oppervlak, een landschap is nooit geheel vlak. Tunnelportalen moeten geplaatst worden voordat de gipsbedekking aangebracht wordt.

 

 

'Bad Innerlaterns'

 

 

Een blik op het dorpje 'Bad Innerlaterns'. Direct achter het stationsgebouw liggen stenen bogen waarmee de spoorlijnrichting Bregenz ondersteund wordt. Twee meter verder naar achteren is vaag een steunmast te zien. Deze wordt gebruikt door de 'Seilbahn' om naar het erachter gelegen 'Hohe Freschen' (1.8m) een verbinding te maken. Het mag duidelijk zijn dat vooral in de Alpen nog veel werk verzet moet worden door onze bouwers! 

'Bad Innerlaterns'

 

 

 

Nogmaals het station 'Bad Innerlaterns'. De spoorlijn verdwijnt in de tunnel richting Ranuz. 


 

 

Het bouwen van tunnel portalen en steunmuren.

Omdat onze baan in een bergachtig landschap ligt moeten er vele tunnel portalen, bruggen en steunmuren gemaakt worden. Nu zijn er veel verschillende technieken om deze te vervaardigen. We hebben gekozen voor een niet veel gebruikte methode, nl. het verwerken van schuimplaat. Schuimplaat wordt normaliter toegepast bij het dempen van een parketvloer. Dit materiaal heeft een glad oppervlak, is licht in gewicht, makkelijk bewerkbaar met mes en schaar en goedkoop! Het is in twee dikten verkrijgbaar, 2 en 4mm.

'houten frame'

 

 

 

Laten we eens kijken hoe een tunnel portaal gemaakt wordt. Als eerste wordt er een houten mal gemaakt van dun triplex. Deze mal wordt kritisch bekeken op afmetingen betreffende de doorlaat voor de trein. Het klinkt logisch, maar het zal niet de eerste keer zijn dat er een mooi tunneltje gemaakt is dat niet te gebruiken is op de baan omdat de pantografen eraf gereden worden... Naast een veilige doorvaart moet het er ook goed uitzien qua bouwtechniek. Zorg er bijvoorbeeld voor dat een hoge muur versterkt wordt door steunberen.

 


 

'muurdelen plaatsen'

 

 

 

Nadat het houten frame klaar is gaat het eigenlijke werk pas beginnen. De schuimplaten worden op maat gesneden met een scherp hobby mes. Vervolgens kunnen de muurdelen op het houten frame gelijmd worden. We gebruiken hiervoor houtlijm. Na een nacht drogen worden de muurdelen bewerkt. Het gewenste reliëf wordt er simpelweg ingedrukt. Met een hobby mesje worden de gewenste groeven in het oppervlak aangebracht. Er worden ook wel stempeltjes gemaakt van koperen buis van 4mm. Deze is in een bankschroef enigszins rechthoekig gedrukt waardoor er mooie, afgeronde stenen gemaakt kunnen worden. 

 

  

'cement schilderen'

 

 

 

Als alle muurdelen bewerkt zijn wordt er een licht grijze verf aangebracht over het geheel. Deze kleur gaat het cement voorstellen. Na enkele dagen te hebben laten drogen wordt er een tweede kleur aangebracht, ditmaal voor de stenen. Het mag duidelijk zijn dat deze alleen de voorzijde van de stenen mag bedekken, het cement moet immers zichtbaar blijven! De kleur van de stenen kan nogal verschillen, bruin, grijs, en alle tussenliggende tinten zijn te gebruiken. Wissel dit een beetje af, anders ziet het in het geheel nogal monotoom uit. Nu zijn er ook nog mensen die het leuk vinden zo'n gehele tunnel in losse schuimplaat steentjes te maken. Ach, ze zijn dan teminste even van de straat.

 

 

  'in landschap verzinken van tunnel ingang''cement schilderen'

 


Na definitieve plaatsing kan de heuvel- of berghelling ertegenaan gesloten worden. De grond kan dan worden beschilderd en van de nodige begroeiing worden voorzien. (Deze tunnel portalen wachten dan ook nog geduldig op de plantsoendienst)Het mag duidelijk zijn dat op deze manier alles gemaakt kan worden wat in het echt in steen of beton is uitgevoerd. Steunmuren, bruggen en viaducten worden dan ook op gelijke manier gerealiseerd.
 

Zelf bomen maken

Met dank aan de landschapbouwers voor hun uitleg.
 

 

 

 

Omdat we heel veel mooie bomen nodig hebben om het landschap aan te kleden is er een groepje zelfbouwers begonnen met het maken van bomen. Dit kan op een eenvoudige en goedkope manier.

 

 

 


 

 

Als eerste wordt een touw in stukjes geknipt van ongeveer 5 cm.

 

 

 

 Vervolgens wordt ijzerdraad met een lengte van 60 cm dubbelgevouwen en in een bankschroef geklemd. De stukjes touw worden uiteen gerafeld en er tussen geschoven.

 


 

 

 Houtlijm, wat tussen de ijzerdraden gevloeid is, zorgt ervoor dat het touw op zijn plaats blijft zitten

  
 

 


 

 

Nadat er genoeg stukjes touw vastgelijmt zijn worden de twee ijzerdraad einden in een boormachine geklemt en langzaam rondgedraait. Hierdoor gaan de draadjes alle kanten op staan en heb je je boom. Met water verdunde houtlijm zijn de draadjes nog wat stijf te maken waardoor ze wat makkelijker te richten zijn. Prik ze in piepschuim om het geheel te laten drogen.

 

 

 

Als laatste handeling worden de bomen in de juiste kleur gezet met verf en strooisel


 En wat dacht je van een oude waterput? Met dank aan de landschapbouwers voor hun altijd weer enthousiaste medewerking.

Zoals reeds hierboven vermeld maken we met behulp van schuimplaat muren en tunnel portalen.
 

Nu kwam Peter op het idee dat je bijvoorbeeld ook een mooie waterput kan maken van o.a. dit schuimplaat. De volgende onderdelen heb je nodig:
 

Niet niezen want dan ben je al je bouwmaterialen kwijt!
 1. Een mal waarop het dakje gemaakt gaat worden.
  Door het uiteinde van een bezemsteel langs een schuurband te houden kun je een mooi gelijkmatige punt maken. Vervolgens wordt de punt van de steel afgezaagd en je hebt de mal.
 2. Dakpannen.
  Zoek een strookje fineer van ongeveer 3mm breed. Gebruik een guts om er stukjes van 5 mm vanaf te steken. Door een guts te gebruiken die hol is (1/3 cirkel) krijg je vanzelf de een ronde onderkant van de pan.
 3. En natuurlijk de bakstenen.
  Deze snij je uit het reeds hierboven genoemde schuimplaat.
  Teken een cirkel op de stukje karton wat als ondergrond gaat dienen voor de put. Lijm de stenen op deze cirkel zodat je en mooi ronde put krijgt. Houdt er een poppetje langs zodat je muurtje de juiste hoogte krijgt.
Laat het muurtje goed drogen. Lijm twee lucifer houtjes op het muurtje waar vervolgens de mal op gelijmd wordt. Plak vervolgens de pannen op de mal. Je kunt er ter versiering mog een mooi puntje op zetten. Peter heeft dit gemaakt door een stukje hout in een boormachinetje te klemmen en er al draaiende er een vijltje langs te houden. Tenslotte krijgt e.e.a. nog een likje verf.
Die dakpannen zijn trouwens ook goed te gebruiken bij het maken van daken voor huisjes. Kost wel wat tijd maar dan heb je ook iets! ;)
 
 
 
Die dakpannen zijn trouwens ook goed te gebruiken bij het maken van daken voor huisjes. Kost wel wat tijd maar dan heb je ook iets! ;)
 
 
 
 

U dient zich te registreren als bezoeker voordat u reacties kunt plaatsen.

Fotogalerij

MSG Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte worden gehouden over onze modelspoor expositie, workshops en overige informatie omtrent onze vereniging?

Schrijf je dan nu in op onze nieuwsbrief.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Evenementen agenda

Geen evenementen

Gebruikersnaam / Wachtwoord vergeten?

De inlog van deze website kun je opvragen via Gebruikersnaam/wachtwoord verloren? Dit staat onder het inlogformulier.
 

Let op dat je alleen je gebruikersnaam of alleen je wachtwoord kunt ophalen en dus niet tegelijkertijd. Weet je zowel je gebruikersnaam als je wachtwoord niet dan vraag je eerst je gebruikersnaam op d.m.v. je e-mailadres en daarna kun je met je gebruikersnaam en je e-mailadres je wachtwoord opvragen. Je krijgt een nieuw wachtwoord waarmee je kunt inloggen. Dit wachtwoord kun je daarna zelf wijzigen in je gebruikersprofiel. Is je mailadres ondertussen veranderd neem dan contact op met de ledenadministratie of vul onderstaande contactformulier in.

Neem contact met ons op

Volg ons op social media

>msgdenboschmsgdenbosch Adresgegevens:
 • Zilverenberg 38, 5234 GM 's-HertogenboschZilverenberg 38, 5234 GM 's-Hertogenbosch
 • 073-6417621073-6417621

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag? Laat het ons weten