De leiding was in handen van Herr Giesen en Frau Marg, de producenten van deze productlijn.Gedurende deze dag werd zowel aan de achtergrond/theorie aandacht besteed als het praktisch uitproberen.
Hieronder wordt een overzicht gegeven van wat dit systeem is, welke componenten hiervoor nodig zijn en de diverse toepassings mogelijkheden.
We willen niet de complete handleiding hier weergeven, maar ons beperken tot hoofdlijnen om zo een indruk te geven van de mogelijkheden en van hetgeen besproken is op de training.
Voor uitgebreide informatie verwijzen we naar de website: http://www.tec4trains.de
Dit is een systeem van decoders en speciale koppelingen die tezamen het treinbedrijf op de modelbaan een extra dimensie geven.
Het geeft o.a. de mogelijkheid om automatisch elke wagon, die voorzien is van een decoder, op een willekeurige plek af te koppelen en natuurlijk ook weer aan te haken, maar ook de binnenverlichting en meerdere functies van wagons kan op afstand geschakeld worden.
Dit geeft uitgebreide mogelijkheden voor zowel goederen- als personentreinen.
Train Coupling & Communication System (TCCS)
Deze z.g. busverbinding is het hart van het systeem. Door een eigen protocol wordt de communicatie tussen loc(s) en wagons geregeld.
Welke componenten omvat dit systeem en hoe werkt het.
Om de totale werking te kunnen realiseren zijn er de volgende onderdelen nodig:
- A. Locdecoder
- B. Wagondecoder, goederenwagon of personenwagon
- C. Speciale T4T koppelingen
Componenten nader toegelicht
Locdecoder
Dit is een DCC-format decoder die naast de digitale besturing van de loc het brein vormt van de functies rond de trein.
In deze decoder wordt middels cv-waarden o.a. vastgelegd:
- Maximum snelheid voor en achteruit
- Één rijstap met bijbehorende tijd (in tienden van seconden) als snelheidsijking
- Aantal mm doorrijden bij aankoppelen
- Aantal mm wegrijden bij afkoppelen
Ook wordt er naast het adres van de loc tevens een tweede adres (locadres +1000) vastgelegd met welk je bepaalde functies kunt uitvoeren.
Wagondecoder
Deze decoder wordt aangesloten op de busverbinding tussen de koppelingen en kent dus slechts een verbinding via deze koppeling met de loc en in principe niet direct met de baanspanning.
Bij de goederenwagondecoder kan er worden vastgelegd in cv-waarden:
- Maximale snelheid voor- en achteruit
- Gewicht leeg en/of vol van de wagon
Bij de personenwagon decoder, die naast een decoder ook de lichtstrip bevat, kan hiernaast nog ingesteld worden:
- Binnenverlichting wel/niet branden
- De helderheid van de verlichting
- De kleur van de binnenverlichting
- Sluitlicht of koplicht
De koppelingen
Dit is een ingenieus onderdeel van het totale systeem en vormt de verbinding tussen loc en wagons zowel mechanisch (haakjes aan de zijkant), al een busverbinding voor digitale informatie en een electromagneet gedeelte voor het ontkoppelen.
Tevens bevindt zich onder de koppeling een infrarood zender die nog voor verdere functies benut kan worden (zoals met het Uhlenbrock Lizzi systeem).
TCCS
Het Train Coupling & Communication System (TCCS) is ontworpen om met een trein allerlei bijzondere verrichtingen te doen.
Je hebt een loc en laat deze tegen een goederenwagon rijden die voorzien is van een decoder. Je zult zien dat de loc stopt en de wagon goed gekoppeld zit. Dit kun je tot een maximum van 50 wagons herhalen.
Je hebt een goederentrein waarbij loc en elke wagon een decoder bevat. Nu kun je middels een commando elke willekeurig wagon op elke willekeurig plaats afkoppelen. Voorbeeld van een commando is: tweede locadres ingeven, rijstand 10 instellen en op F1 drukken. Nu zal de tiende wagon uit de reeks worden afgekoppeld.
De situaties uit de eerste twee gelden ook voor een stam personenrijtuigen. Hierbij kun je ook nog de verlichting (indien gewenst per wagon) schakelen.
Je hebt een zware goederen trein die je met twee locs wilt laten rijden (dubbeltractie of opduwloc). Als de wagon stam met loc gereed staat kun je een tweede loc aankoppelen en bepalen welke loc de baas is en dan wordt er met dat adres gereden.
Idem als vorige situatie,maar dan met twee of meerdere treinstellen.
Het TCCS zorgt er in alle situaties voor dat bij het koppelen/ontkoppelen de informatie aan de loc bekend is wat zich in de stam van de trein bevindt (hoeveel wagons en eventueel locs en met welke toegewezen informatie).
Een onderdeel is dat de verlichting van de loc(s) zo wordt geschakeld dat die verlichting die tussen loc en wagon zit gedoofd wordt.
Ook wordt er geregeld dat de sluitverlichting van de laatste wagon (indien aanwezig) wordt ingeschakeld in de goede rijrichting, bij los staande wagonstam kan zelfs de sluitverlichting aan beide zijden, zonder loc ingeschakeld blijven.
Bij stuurstand rijtuigen wordt de verlichting ook aan de rijrichting aangepast en gedoofd, als zich er nog een vervolg achter geplaatst wordt.
U ziet er kan veel mee gedaan worden en zal zich nog verder uitbreiden met binnenkort aansturing van servo’s.
Bijgaand ziet u foto’s en filmpjes om het totaal nog eens te ondersteunen.
Wie weet zullen wij deze workshop nog eens in de toekomst herhalen als daar tenminste vraag naar is.