Workshops & Cursussen
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Waardering 0.00 (0 Stemmen)

De meeste cursisten waren ruimschoots op tijd binnen en werden ontvangen met koffie en koek  in de ruimte op de begane grond waar alles al netjes klaar stond voor de cursus. Iets na negenen startte de cursus met de power point presentatie. Marcel gaf uitleg bij de powerpoint presentatie en lichte de praktijk toe die later op de ochtend door Remco werd uitgevoerd.

De presentatie was goed voorbereid en duidelijk. Meteen begon het praten over leds, Light Emmiting Diods, die met draden  in de doorvoergaten door de printplaat heen worden vastgesoldeerd in tegenstelling tot eenSMD die op het oppervlak van de print wordt gesoldeerd. (Surface-mounted device betekent letterlijk op oppervlak gemonteerd onderdeel)  Bij de toelichting op de afmetingen van die SMD was het toch even rumoerig in de groep zo klein, oh ja en nog kleiner. Na de wet van Ohm om de serieweerstand te berekenen kwam de praktijk.

Op iedere werkplek stond een keurig verzorgd doosje klaar met smd-leds, weerstanden en in de deksel een papier met de uitleg van leds en kleurcodering van weerstanden.

Als eerste oefening werd een smd van de afmetingen 3,2 bij 1,6 mm (1206 voor ingewijden) voorzien van draden en voorschakelweerstand. Remco deed al de handelingen duidelijk voor die  m.b.v. camera’s werden opgenomen en sterk uitvergroot op het projectiescherm werden getoond.

Na de koffie was het tijd dat de cursisten het zelf moesten doen. Nu doosje open, neem de leds-strook eruit, verwijder plakband, haal 1 smd eruit, leg die meteen op dubbelzijdige tape, test voor iedere stap en na iedere stap in het proces of de smd nog licht geeft en zo verder. Wat een gepriegel was dat, maar het lukte iedereen na een of meer pogingen bijgestaan met goede raad en daad van Marcel en Remco om deze klus te klaren.

Gelukkig was het toen pauze waarin van een goede lunch kon worden genoten.

Na de lunch sloeg bij de cursisten de schrik bijna om het hart want de tweede oefening met een nog kleiner smd type 0603 van 1,6 bij 0,8 mm lag voor. Dezelfde werkwijze en goede raad en daad van Remco en Marcel konden niet verhinderden dat regelmatig een onparlementaire uitdrukking werd gebezigd als er weer iets mislukte. Heel begrijpelijk als na de vierde poging de draden bij het opnemen weer losschieten Er werd dan hartelijk gelachen want de sfeer was uitstekend,. Uiteindelijk is iedereen ook voor tweede oefening geslaagd.

 

Tenslotte hartelijk dank aan Remco en Marcel (ik denk namens alle cursisten) die een goedverzorgde dijk van een cursus hebben gegeven over SMD- LEDS

 

 

 

 

 

 
 

U dient zich te registreren als bezoeker voordat u reacties kunt plaatsen.

Fotogalerij

MSG Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte worden gehouden over onze modelspoor expositie, workshops en overige informatie omtrent onze vereniging?

Schrijf je dan nu in op onze nieuwsbrief.

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen

Evenementen agenda

Geen evenementen

Gebruikersnaam / Wachtwoord vergeten?

De inlog van deze website kun je opvragen via Gebruikersnaam/wachtwoord verloren? Dit staat onder het inlogformulier.
 

Let op dat je alleen je gebruikersnaam of alleen je wachtwoord kunt ophalen en dus niet tegelijkertijd. Weet je zowel je gebruikersnaam als je wachtwoord niet dan vraag je eerst je gebruikersnaam op d.m.v. je e-mailadres en daarna kun je met je gebruikersnaam en je e-mailadres je wachtwoord opvragen. Je krijgt een nieuw wachtwoord waarmee je kunt inloggen. Dit wachtwoord kun je daarna zelf wijzigen in je gebruikersprofiel. Is je mailadres ondertussen veranderd neem dan contact op met de ledenadministratie of vul onderstaande contactformulier in.

Neem contact met ons op

Volg ons op social media

>msgdenboschmsgdenbosch Adresgegevens:
  • Zilverenberg 38, 5234 GM 's-HertogenboschZilverenberg 38, 5234 GM 's-Hertogenbosch
  • 073-6417621073-6417621

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag? Laat het ons weten